Geniet van de frustraties!

Wat was het een regenachtige zaterdag zeg. Doordat ik een nekhernia heb opgelopen moet ik het, zeker in de weekenden, rustig aan doen. Geen sport, geen huishoudelijke klussen, dus lekker in mijn luie stoel met een goed boek er bij, de pijn verbijten en hopen op snel herstel. Men zegt immers dat, wanneer je je lichaam goed in acht neemt, herstel dichtbij is.

Het is even wennen om niet de dingen te doen die je graag doet. In mijn eigen “Humberto Tan” stoel (waarom verkoopt deze man nu ook al stoelen??) las ik een bericht van Jasper Alblas. Zijn missie is: mensen met een niet optimale gezondheid of overgewicht weer gezond te krijgen. Veel gezondheidsproblemen kunnen verholpen worden door je levensstijl aan te passen. Aangezien ik zijn aanpak al een aantal jaren volg (met als gevolg een hernia, ja, ja, ik weet het…) ervaar ik wel dat zijn manier van omgaan met je eigen ik als een warm bad voelt.

Hij refereerde aan een boek dat hij had gelezen, een boek wat ik zelf niet zo snel zou pakken, “The Practicing Mind” geschreven door Thomas M. Sterner, een jazz pianist.
De boodschap uit dit boek is me bijgebleven en vertelt een belangrijke levensles voor iedereen maar zeker ook voor ondernemers die in een bepaald veranderingsproces zitten.

In het boek vertelt Sterner dat we in de Westerse maatschappij altijd maar gefocust zijn op de uitkomst van iets en dat we nooit genieten van het proces ernaar toe.
Als we in de auto zitten, zijn we alleen maar bezig met naar de uiteindelijke bestemming te komen, we genieten niet van de autorit. De rit wordt als een noodzakelijk kwaad gezien.
Als we piano leren spelen, genieten we niet van het leren, we willen zo snel mogelijk die ene popsong foutloos kunnen spelen.
En je voelt hem al aankomen, als we veranderplannen hebben als ondernemer dan willen we maar één ding: zo snel mogelijk resultaat behalen en succes vieren.

Volgens Sterner komt dit omdat we in ons kinderjaren al gauw genoeg opgelegd krijgen dat alleen het eindresultaat telt. Op school bijvoorbeeld, word je afgerekend op het cijfer dat je voor een toets haalt, de uren studeren worden niet beloond.
Mijn aandacht werd nog groter toen ik las dat Sterner schreef dat, als je op deze manier te werk gaat, je het grootste deel van de tijd simpelweg gefrustreerd bent. Dit gaat ten koste van je lijf, leden en mindset. De frustratietijd duurt immers veel langer dan het ‘genietmoment’. Denk maar aan de autorit naar je vakantiebestemming. Ik ben ervan overtuigd dat menig huwelijk in deze uren op de proef wordt gesteld.

Denk er maar eens over na, als je een bepaald liedje op de piano wilt leren ben je vaak weken bezig om dit onder de knie te krijgen, en vervolgens speel je het liedje in een paar minuten uit. Was dat het nou? Heeft dit nou zoveel tijd gekost?

Als je het oefenen van een liedje als vervelend ervaart, dan is de kans heel groot dat je na een paar dagen opgeeft.
En… als je veranderplannen maakt en de weg ernaar toe als vervelend of als een restrictie ervaart, dan is de kans heel groot dat je niet gaat komen op de plek waar je graag naar toe wilt.
Door te genieten van het proces om ergens te komen volgt het resultaat vanzelf. Zonder frictie, zonder frustratie. Genieten van je frustratie dus.

Indien je een verandering zo aanpakt zal succes veel dichterbij zijn dan je in eerste instantie denkt en wordt frustratie een bijzonder iets om te ervaren.

Teamwork makes Dreamwork!

Het ritme van de trommelaar
Het is inmiddels al weer ruim 2 weken geleden dat MB Advies samen met Groep5700 heeft deelgenomen aan de 2e editie van het Drakenbootfestival Helmond. Een fantastisch evenement.
Met 17 verschillende mannen en vrouwen een boot vullen en in zo’n kort mogelijke tijd een parcours afleggen op het water tegen alleen maar geduchte zakelijke tegenstanders. De eerste race was dramatisch. Iedereen deed maar wat en we roeiden als chaoten. Conclusie: dik verloren, teleurstelling.

Voor de 2e race zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben samen overlegd hoe we meer als team zouden kunnen gaan optrekken. Het moest anders. Minder snel roeien, gelijktijdig de peddel in het water, luisteren naar het ritme van de trommelaar. Hij was tenslotte de ‘leider’ van de boot. De 2e race ging stukken beter en iedereen had een voldaan gevoel. De overige races werden een groot succes en de saamhorigheid werd alsmaar groter. Met een diversiteit aan mensen het maximale presteren. Hoe mooi kan iets zijn?

Hoe komt het dan dat veel veranderingen die organisaties moeten ondergaan om succesvol te blijven of te worden niet lukken?
Dit heeft vaak te maken met het niet kunnen werken in teamverband. Ook weten teamleiders vaak niet hoe zij ‘het ritme moeten aangeven’.
Hoe krijg je mensen aan het denken in het teambelang? Hoe bereik je je doel met zo min mogelijk weerstand?

Teamidentiteit
Zorg dat je het gevoel krijgt om iets samen te doen. Zet je optimaal in en maak onderscheid in teamdoelen en persoonlijke doelen. En heb je dan als team je doel bereikt vier het dan, beloon jezelf. Spreek vooraf af wat deze beloning is en geniet van het moment als het zover is. Na onze roeiraces hebben we ons beloond door te zeggen dat we volgend jaar weer meedoen en we dronken er een lekkere borrel op!

Neem besluiten
Vaak gebeurt het dat iedereen bij zijn eigen standpunt wil blijven waardoor discussie volgt. Breng nieuwe elementen aan in een discussie en zorg dat je jezelf verplicht de besluiten uit te voeren. Hanteer hiervoor keiharde deadlines en durf elkaar aan te spreken bij het niet nakomen. Spreek ook vooraf met elkaar af dat je zó met elkaar wilt omgaan.

Goede communicatie is essentieel
Het gebeurt maar al te vaak dat iedereen door elkaar praat of dat er steevast mensen zijn die zwijgen. Dit deden wij ook voor en tijdens de 1e race. Niemand luisterde naar elkaar.
Niet luisteren naar elkaar maakt het extra lastig de verandering(en) te laten slagen. En als je ja zegt ga dan ook écht akkoord en kom er vooral bij de eerstvolgende meeting niet op terug.

Los conflicten op
Spanningen moeten worden uitgesproken. De expertise van de teamleider is hierbij van groot belang. Ga naast elkaar staan en niet tegenover elkaar.

Participeer
Voer je opdrachten daadwerkelijk uit, laat geen zaken liggen en stel niet uit. Kom afspraken na. Praten, maar niet doen, werkt 200% averechts. Wrijving, onvrede en negativiteit zijn het gevolg. Na onze 2e race concludeerden wij dat iedereen had gedaan wat was afgesproken. En het resultaat was er naar.

Wees creatief
Kom met frisse ideeën. Brainstorm met de benen op tafel. Denk out of the box. Doe eens gek, wees eens maf. Blijf niet hangen in dezelfde patronen die je al jarenlang gebruikt. Zorg dat je onverwachte gebeurtenissen aangrijpt als kans en niet als bedreiging.

Groepsdenken
Beoordeel samen of jouw idee ook past voor de héle groep, sterker nog, voor de héle organisatie. Vaak heeft jouw idee betrekking op jezelf. Leer ik-overstijgend denken. Durf ook positief kritisch naar elkaar te zijn. Zorg voor ambitieuze groepswaarden. Waar staan wij voor? Toen wij als groep na gingen denken over onze races bleek ineens dat we succes op meerdere fronten konden behalen.

Goed leiderschap is een must
Zorg dat je als leider stevig in je schoenen staat. Formuleer en communiceer een duidelijke visie. Wat wil je bereiken met je team? Wat heb je er voor over? Durf te delegeren daar waar nodig en overstijg uiteenlopende belangen van individuen. In ons geval was de trommelaar degene die het ritme moest aangeven. Hij communiceerde hierdoor zijn visie en wij volgenden simpelweg zijn advies.

Als MB Advies maken wij regelmatig trajecten mee waarbij de meest eenvoudige veranderingen worden belemmerd door gebrek aan teamwork. Men onderschat het belang van teamwork. Daarom begeleiden wij regelmatig teams en nemen bewust de rol van trommelaar (verandermanager) over waardoor zaken constructief en adequaat worden aangepakt. Soms confronterend maar wel to-the- point. Er ontstaat échte actie. De moeilijkheidsgraad van veranderen zit hem niet in het idee maar in de uitvoering. Doen wat je met elkaar afspreekt.
De kracht van veranderen is de zaken daadwerkelijk aan te pakken zonder het idee te hebben iets te gaan verliezen of kwijt te raken. Als team sta je hierbij altijd sterker! Wij helpen je daar bij! Met onze expertise wordt elk teamwork dreamwork!

De cultuur bepaalt je succes!

Kijk vooruit
Het afgelopen jaar heb ik weer veel nieuwe mensen mogen ontmoeten. Vaak ondernemers die mij om advies vragen. Altijd spannend zo’n eerste keer. Gezonde spanning. Maar ik hou van mensen met mooie ideeën en passie voor wat ze doen.
Toch komt het voor dat ik word gevraagd voor een opdracht en dat ik tijdens de kennismaking al aangeef dat ik niet kan of wil helpen. Een paar weken geleden overkwam me zo’n situatie.

Zoals iedere ondernemer hoort te weten, heeft ondernemen in eerste instantie niks met geld te maken. Ondernemen is verliefdheid, van niets iets maken, anderen stimuleren om in jouw ideeën te geloven, vertrouwen hebben in dat waar je goed in bent. En als dat lukt verdien je er mee, da’s mooi meegenomen!
Een moderne onderneming leiden is als het lopen op zo’n grote bal in het circus; in de verte blijven kijken naar de plek waar je heen wilt, terwijl je continue moet bijsturen om op het juiste pad te blijven. En als je stil komt te staan ga je op je bolus en dat doet verrekte pijn!

Hip zijn
Toch zijn er veel ondernemers die alleen maar voor het grote geld gaan. De lust tot werken wordt slechts gevoed door euro’s. Velen hiervan zullen binnen korte tijd weer genoodzaakt zijn te stoppen. Dat verzin ik niet, dat is bewezen. Het werkt niet meer als vroeger. Je moet afscheid nemen van traditioneel denken.
Om mee te gaan met de échte hipheid van ondernemen is het van belang om te beseffen dat ondernemen gaat om lifestyle, balans, inhoud en om het maken van een wezenlijke keuze. Het gevoel om te leven in plaats van geleefd te worden. Het gevoel om grip te blijven houden in een telkens veranderende wereld. We zitten immers midden in een ondernemersevolutie.

Werk samen
Je kunt het niet alleen, je hebt anderen nodig. Ik ben daarom ook groot fan van samenwerkingsverbanden en niet alleen omdat wij als kantoor niet zo groot zijn.
Ik werk al samen met fiscalisten, notarissen en specialisten, maar ook met collega adviseurs en andere mensen die ik gewoon interessant vind. Logisch toch, de meubelboulevard zit ook vol met branchegenoten. Ik volg nog steeds opleidingen om de moderne ‘technologieën’ van mijn vak te kunnen inzetten bij klanten. Ik wil mensen beter maken. Als mensen beter worden, worden bedrijven ook beter. Ik luister graag naar anderen en deel graag hun ervaringen. De verhalen die we elkaar vertellen zijn vaak boeiend en kunnen rechtstreeks worden toegepast in de praktijk.

Om ‘hip’ te willen ondernemen móet je iets veranderen en veranderingen gaan nooit vanzelf. Als je niet bewust bezig bent met je onderneming, en je weet de balans tussen gespannen en ontspannen niet te vinden, dan groeit jouw bedrijf niet verder dan een bedrijf zoals er al zoveel zijn, heel traditioneel. Veel uren maken, stressen, altijd druk op de ketel en alles, behalve je bedrijf, komt op de 2e plaats.
Wees daarom veel meer bezig met de bedrijfscultuur van je bedrijf en niet altijd alleen maar met de financiële strategie. Werk samen met mensen en zorg dat je met z’n allen plezier hebt in wat je doet. Kijk in de spiegel als het niet goed gaat en wees trots op je medewerkers als zaken wel goed gaan. Deel je succes!

En dan het nieuwe jaar wat er aan komt. Mijn bescheiden advies: bespreek de uitdagingen voor het nieuwe jaar met elkaar en bovenal: vier de behaalde successen, hoe klein dan ook!
Plezier, zowel zakelijk als privé, sociaal maatschappelijke inzet, ambitie, beter worden en dromen zijn de sleutelwoorden waar het in 2017 om moet gaan. Als je dat goed aanpakt ben je al heel ver en dan komt het geld vanzelf. Geld is immers slechts een uitkomst van alles wat je op een dag doet. Slechts het resultaat van gepaste inzet en passie.

Sta achter je keuze!
De potentiële klant met wie ik kennis maakte was eigenzinnig. Op zich niets mis mee. Ben ik ook! Hij had echter maar één doel voor ogen, tussen nu en een paar jaar financieel onafhankelijk zijn. Ik vroeg hem hoe hij dit wilde behalen en hoe zijn strategie er uit zag. Hij praatte en praatte, voornamelijk over zichzelf. Ik bespaar je de verdere uitleg… We kwamen al snel tot de conclusie dat wij niets voor elkaar konden betekenen. Ik dronk mijn koffie op en vertrok.
In de auto zette ik de radio keihard aan. ‘The only way is up’, zong de zangeres door de speakers. Ik gniffelde, zong keihard mee en werd blij van de juiste keuze die ik had gemaakt. Hoe tegenstrijdig ook.

Ik wens iedereen fijne feestdagen toe en een gelukkig 2017. Een jaar waarin balans vinden de meerwaarde moet brengen.

Wie is jouw TomTom?

tomtom-logoOmgaan met succes
Ik moest onlangs naar de tandarts en zoals elke keer weer duurde het lang voordat ik aan de beurt was. Tijdens het wachten las ik in de Elsevier dat uit onderzoek is gebleken dat veel ondernemers mentaal een grotere klap krijgen bij het hebben van succes, dan wanneer ze moeten omgaan met teleurstellingen of tegenslagen. Vreemd toch? Het kwam me bekend voor om te lezen dat adviseurs vaak hameren op de valkuilen waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen maar hun advies omtrent de verborgen verleidingen van succes: ho maar! Het gevaar schuilt in het feit dat je te gemakzuchtig wordt en de essentie van zaken uit het oog verliest. Ik moest denken aan een stelling van managementgoeroe Peter F. Drucker. Hij stelde: “Weinig zaken zijn voor een succesvolle toekomst van een onderneming zo gevaarlijk als een succesvol verleden.” In de euforie, die succes nu eenmaal met zich meebrengt, is het niet altijd even gemakkelijk het hoofd koel te houden. De behaalde cash geeft regelmatig verlangen naar luxe en status.

Teleurstellingen
Ik las eigenlijk niets over tegenslagen en ik dagdroomde verder zonder écht te lezen. Mijn gedachten maakten overuren. Ik weet immers als geen ander dat ook tegenslagen je op een andere manier op de proef stellen. Hoe ga je om met problemen binnen je onderneming en met tegenslagen van buitenaf waar vaak geen enkele invloed op kan worden uitgeoefend? Hoe reageer je op margeverlies, zieke werknemers, betalingsverplichtingen, crisis en regelgeving?
Hoe sterk moet je zijn? Hoe verantwoordelijk voel je je? Het heeft immers geen zin om je medewerkers, je leveranciers, de concurrent, de overheid of de economie de schuld te geven van de problemen die je overkomen. Je mentale weerbaarheid komt om de hoek kijken.

Frustratie en machteloosheid
Het is eenvoudig om anderen de schuld te geven voor ontstane zaken. Dit is niets meer dan de verantwoordelijkheid verleggen naar een ander. Dit los je zelf nadien niet meer op. Het is een vorm van machteloosheid die leidt tot frustratie en stress. En stress is killing. Van stress stop je met rationeel denken en ga je zonder te beseffen foutieve beslissingen nemen die worden gevoed door emotie. Wanneer je je echter volledig verantwoordelijk voelt en je realiseert dat jij de enige bent die actief wat aan de situatie kan veranderen, sterkt dat je gevoel en de uitkomst. Daarmee zeg ik niet dat ieder probleem als vanzelf oplost, maar de noodzakelijke positieve instelling is in ieder geval wel aanwezig.

Stop met negatief denken
Samenhangend hiermee betekent ook dat klagen contra-productief werkt. Klagen brengt je op negatieve gedachten met als resultaat dat je vast loopt. Negatief denken werkt als een magneet die nog meer negatieve gedachten aantrekt. Klagen is een andere manier om verantwoordelijkheid te ontkennen. Door iets of iemand de schuld te geven schuif je de verantwoordelijkheid van je af. Zodra je je voor 100% verantwoordelijk voelt, je bewust bent van de vernietigende kracht van negatief denken én je blijft bovenal niet hangen in het verleden maar leert van gemaakte fouten, zal dat je zeker helpen om tegenslagen te overwinnen.

Zoek een TomTom
Voor mijn gevoel ergens ver weg hoorde ik mijn tandarts roepen:Martien, je ben aan de beurt… “Nu al, dacht ik tegenstrijdig?! Nadat ik in de luxe tandartsstoel moest gaan liggen tuurde ik verder en dacht aan de essentie van het artikel. Een artikel dat ik eigenlijk zelf had kunnen schrijven. De essentie is dat ondernemen een complex iets is. Een vak apart, een soort van ambacht. Het moet je liggen. Je kunt het niet leren, je moet het zijn. Maar je kunt het nooit alleen, ook al denk je van wel. Elke ondernemer, groot of klein, succesvol of niet, moet daarom zorgen voor een kundige sparringpartner. Een positief, maar confronterend klankbord. Iemand die eerlijk, oprecht en betrouwbaar is, iemand bij wie je je goed voelt. Iemand die gevoel heeft bij wat je doet maar ook iemand die de koe bij de hoorns durft te vatten en je als persoon weer op je plaats terug durft te zetten. Eigenlijk iemand die de TomTom is op jouw weg. Het stuur heb je altijd zelf in handen maar de weg word je gewezen. Als je eenmaal samen aankomt op de plaats van bestemming is je doel bereikt.

Gelukkig kon ik na 15 minuten weer vertrekken… Gelukkig, niets bijzonders aan de hand. Want eerlijk is eerlijk: ik vind de tandarts helemaal niks. Naar de tandarts gaan is voor mij geen doel op zich, maar slechts een middel op de boel te onderhouden en problemen in de toekomst te voorkomen. Jouw TomTom is jouw middel om jezelf te onderhouden! Maak gebruik van dat middel!

Veranderen? Verlang naar de open zee!

Dienstverlening-paarsInspelen op veranderingen
Tijdens een crisisperiode is er voor ondernemers altijd aanleiding om plotsklaps zaken te veranderen om het rendement te verbeteren. Maar crisis is niet de belangrijkste reden van een tekort aan rendement. En met rendement bedoel ik niet alleen geld maar ook ambitie, passie, focus en onderscheidend vermogen. Eigenlijk de échte wil om te winnen. Het gebeurt maar al te vaak dat de leider de veranderingen in de markt niet heeft gezien en een afwachtende houding heeft aangenomen. De ene negatieve verrassing volgt de andere op. Conclusie: De orderportefeuille loopt leeg waardoor omzetten krimpen, het contact met klanten verwaterd en de concurrentiepositie is niet helder. Dit soort situaties leiden direct tot financiële en organisatorische problemen. Te veel verkeerde focus op de korte (operationele) termijn en vaak onoplettend, niet accuraat leiderschap.

Veranderen in crisistijd
Een crisis mag echter nooit geen voorwaarde zijn om te veranderen! Het gaat juist om de toekomstvisie en de klantwaarden die je als bedrijf wilt leveren. Veranderen kan alleen wanneer je precies weet wie je klanten zijn, wat de behoeften zijn van deze klanten en hoe je denkt hieraan invulling te kunnen geven. Het gaat bij veranderen niet om het oplossen van een crisis maar om het organiseren van verlangen. Bij dat verlangen is één ding essentieel: de binding met je medewerkers. Maak dié mensen belangrijk binnen je organisatie die mee willen werken aan het realiseren van je toekomstvisie (je droom). Saamhorigheid is een grote factor tot succes, ongeacht salaris of leeftijd.

Neem afscheid van tradities
Het ouderwetse hiërarchische organisatiemodel blokkeert die saamhorigheid, want in dat traditionele model voelt vaak niemand zich écht verantwoordelijk. De mensen op de vloer klagen over te weinig vrijheid en gebrek aan vrije tijd en het merendeel denkt dat het toch wel goed komt en zal zelf de verantwoording niet nemen. Iedereen gaat over tot de orde van de dag. Resultaat: Aan het einde van de week is iedereen gefrustreerd en er is niets positiefs gebeurd. Bijdrage nul. Begrijp me, ik chargeer.

Omdenken is hip!
Ik vind het frappant om te zien dat de gemiddelde leeftijd bij bedrijven als Facebook en Apple ligt op 26 jaar. Bij ons in Nederland is de gemiddelde medewerker 43 jaar oud. Leeftijd is niet alles bepalend maar toch… In Amerika komen jonge starters uit het niets op en creëren in no-time miljardenbedrijven. Wij vinden het maar lastig om van tradities afscheid te nemen. Modern ondernemerschap is afstappen van het denken in salarisschalen en functiejaren. Als je écht goed bent en je toegevoegde waarde wordt benut hoor je te krijgen wat je verdient. Leeftijd en ervaring is dus niet altijd alleszeggend. Het gaat om het creëren van onderscheidend vermogen.

En heb je een écht probleem en weet je het simpelweg niet meer: Pak eens een leeg schrift en begin met niets… Kijk niet terug maar alleen vooruit. Wees vernieuwend en kijk eens wat dat je brengt. Verlang naar dat gene wat je écht wilt. Probeer anders te denken. Omdenken in hippe taal.schip

Bedrijven die dit modern omdenken toepassen zullen in onzekere tijden de beste kans hebben om te overleven!

Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken, taken te verdelen en het werk te verdelen….. maar leer mensen te verlangen naar de open zee.” (bron: Antoine de Saint-Exupéry)

MB Advies, da’s pure winst!

Logo-MBA-vierkant-01Sterk en modern ondernemerschap is de balans vinden.

MB Advies wil samen mét jou werken aan een evenwichtig maar dynamisch ondernemersklimaat.
Ons nieuwe logo, dat vandaag ‘online’ gaat, staat voor dynamiek, transparantie en evenwicht. Paars, de kleur van stimulerende werking. Maar ook de kleur van verder zien dan je kunt kijken. Wat is je droom? Hoe kom je daar? De lichte tint staat voor frisheid, vrijheid en modern denkend ondernemerschap, de donkere tint voor kracht, warmte en kwalitatieve uitstraling. Paars, de kleur van je thuis voelen daar waar je graag bent.

MB Advies vindt dat je met passie en ambitie je droom kunt realiseren, maar dat dit altijd samen moet gaan met het financieel succes van de onderneming en met het vinden van de juiste balans tussen inspanning en ontspanning.

Wij zijn van mening dat deze drie kanten van sterk ondernemerschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en altijd grote invloed op elkaar hebben. Maar de balans daarin vinden, daar helpen wij je bij!

De laatste jaren hebben wij bij goed presterende bedrijven de ogen van de ondernemer opnieuw geopend en hen laten zien hoe het nóg beter kan. Door vertrouwen en actie keren vaak de bijna verdwenen ambitie, motivatie en passie terug. Ook hebben wij veel ondernemingen weer gezond gemaakt, waardoor ook hun droom niet zomaar uit beeld verdwijnt.

Zo willen wij samenwerken. Op deze manier zorgen we voor nieuwe energie. Voor je bedrijf, voor privé en voor je medewerkers. Én voor ons. Da’s toch pure winst!

Volop in beweging!

DSC_6778-zwart-witHet einde van 2015 is in zicht en het was een jaar met veel gezichten. Angst, uitdaging, dromen, hopen, liefde, succes, durf en doen zijn kreten die ons allen hebben gepasseerd dit jaar.

Binnen MB Advies hebben we bereikt wat we graag willen: ondernemers beter laten ondernemen, verdere groei in kwaliteit en volop in beweging.

Beweging is ook het motto van ons nieuwe logo wat we begin januari zullen introduceren. Een nieuwe logo met een nieuwe slogan: “MB Advies, da’s pure winst”. Wij proberen voor elke ondernemer een goede balans te vinden tussen geld verdienen, het hebben van plezier en ambitie, het gemotiveerd zijn en het innovatief (out of the box) denken met als doelstelling door te groeien naar een hoger level en de relatie privé/zakelijk in een goede balans te krijgen. Het één kan niet zonder de ander. Lukt het om die balans te krijgen dan kan geluk je nooit in de weg staan.

Dank aan mijn klanten, relaties, vrienden en familie en verder  iedereen die dit jaar heeft meegewerkt om MB Advies daar te brengen waar het nu staat. Dank voor het vertrouwen in het afgelopen jaar!

Ik heb nu al weer zin in een nieuw jaar vol samenwerking, nieuwe verlangens, nieuwe uitdagingen en nieuwe dromen!

Maar laten we afspreken om in 2016 te stoppen met het praten over onze kleine problemen. Laten we praten over onze dromen, onze verlangens en hoe gaaf die oplossingen kunnen zijn.
En als je denkt dat alles tegenzit, denk dan gewoon opnieuw!

Ik wens iedereen heel fijne feestdagen!

6-1 is altijd fout!

DSC_6767 zwart-witBij elke verandering of gewenste groei van een onderneming is het van essentieel belang dat de 6 bouwstenen van de onderneming met sterk cement aan elkaar vast zitten. Als er maar één bouwsteen ontbreekt, niet wordt gebruikt of geen aandacht krijgt gaat de verandering die men wilt bereiken of de groei waarmee men wilt doorpakken never en nooit lukken.

De bouwstenen zijn:

  • * Strategie (missie, visie, doelstellingen, KPI’s, maatregelen)
  • * Structuur (hoe lopen de processen binnen de onderneming)
  • * Cultuur (basiswaarden en leiderschap)
  • * Mensen (welke competenties en vaardigheden zijn noodzakelijk)
  • * Middelen (ICT, geld, faciliteiten, etc.)
  • * Resultaat (de uiteindelijke toegevoegde waarde, dat waar je het allemaal voor doet)

Het onderstaande plaatje laat duidelijk zien wat er gebeurt als er één bepaalde bouwsteen uitvalt. Het wordt een zandkasteel!

managementmodellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn ervaring is dat het bij veel ondernemingen ontbreekt aan één of meer van deze bouwstenen. Vaak genoeg zijn met een paar simpele handreikingen en tools deze bouwstenen achteraf vrij eenvoudig tussen te voegen. Het mooie van mijn werk is dat dit voor de ondernemer en zijn medewerkers direct resultaat oplevert. In geld, plezier, motivatie, focus en enthousiasme. De zin in ondernemen keert terug. Voor mij is dat telkens weer een kick waarbij mijn eigen motivatie elke keer weer groter wordt.

 

Bron plaatje: “The art of management”

 

De (vakantie)tips van Steve!

DSC_6783 zwart-witMijn vorige column ging over dromen-durven-doen. Deze column heeft me veel reacties opgeleverd. Meerdere lezers hadden het verzoek om hier een vervolg aan te geven. Dat is best lastig totdat ik recentelijk de biografie van Steve Jobs las. Deze biografie zou eigenlijk verplichte literatuur moeten zijn voor elke ondernemer. Deze man heeft mij enorm geïnspireerd met zijn manier van denken over ondernemerschap maar ook over het met elkaar omgaan. Onderstaand de 12 tips van Steve ter inspiratie voor de vakantie en een bovendien passend bij mijn vorige column.

1. Beginners don’t have baggage!
Begin ergens onbevangen aan en kijk niet op tegen mensen met meer bagage. Zij zijn immers ook zo begonnen. Ga er gewoon voor.

2. Be what’s next!
Doe het anders dan een ander. Maak je onderscheidend. Geloof in jezelf, geloof in waar je voor staat en gaat, en laat je vooral niets aanpraten. Je moet gaan voor je eigen ding.

3. Don’t live someone else’s life!
Wees altijd jezelf en wil vooral niet op de ander lijken. Iedereen heeft onvolmaaktheden. Jij ook. We vragen heel vaak aan elkaar: “Alles goed?” In bijna 100% van de gevallen wordt er geantwoord “Ja hoor, alles prima”. Bullshit! Bij niemand is alles prima! We liegen elkaar gewoon keihard voor. Stel je kwetsbaar op en zeg hoe het écht met je gaat.

4. Think and act big!
Ga er écht voor, wat je ook doet! Maak je plan voor de toekomst, zowel zakelijk als privé en vraag je af waar je over een aantal jaren staat. Durf je droom te leven!

5. It’s better worth it!
Geniet van alles wat je doet. Ben je ondernemer en je doet iets wat je niet leuk vindt? Stop er accuut mee. Het leven is te kort om niet-leuke dingen te doen.

6. It’s not the money, it’s the impact!
Als je gaat voor geld is dat een lastige klus. Ga je voor impact, doe je dingen die je graag doet en sta je daarvoor, dan komt het geld vanzelf. Wees de winnaar van jezelf.

7. Make people great!
Je kunt alleen succesvol zijn als je anderen succesvol maakt. Dit is immers de sleutel tot succes. Als je als ondernemer een goede visie hebt en brengt deze niet over op je werknemers zul je nooit succes hebben. Maak andere mensen om je heen belangrijk.

8. Put your heart and soul into it!
Wees vol van alles wat je doet en leuk vindt. Deel dit met zoveel mogelijk mensen. Spreek je trots uit. Ga voorbij aan het typisch Nederlandse ‘eerst zien dan geloven’.

9. Talent is a huge multiplier!
Ontwikkel jezelf en je medewerkers. Zorg voor talent. Wees bewust van het feit dat je écht goed bent in wat je doet. Twijfel daar niet aan. Je weet van jezelf heel goed of je ergens de kantjes van af loopt. Daar heb je alleen jezelf en je naaste omgeving mee.

10. Pick your priorities carefully and say no!
Focus op je prioriteiten. Wed niet op te veel paarden tegelijk ook al zit het even tegen. Durf nee te zeggen. Het is zo heerlijk om af en toe gewoon te zeggen: “Nee ik heb andere plannen” of “nee ik wil gaan sporten om bij te tanken”.

11. You have nothing to lose!
Durf, durf, durf! Nee heb je, ja kun je krijgen. Steek je hoofd boven het maaiveld uit.

12. Stay hungry, stay foolish!
Zie de mogelijkheden die er liggen en zorg voor actie. Alleen willen, zeggen en het er over hebben schiet niet op. Alleen met actie kun je succesvol worden.

Steve Jobs een man naar mijn hart…….
Ik wens iedereen op voorhand een hele fijne zomervakantie toe. Geef de aandacht aan de mensen om je heen die je dierbaar zijn en ga straks uitgerust en vol inspiratie weer verder met de leuke, doelmatige maar bovenal mooie dingen waar je mee bezig bent.

Dromen – durven – doen

DSC_6778-zwart-witEen paar weken geleden vroeg mijn dochter aan mij: “Pap, wat doe jij nu eigenlijk in MB Advies?” Tja, daar sta je dan. Even in een paar woorden begrijpelijk uitleggen waar je je al jaren mee bezig houdt. “Ik help mensen die een bedrijf hebben om hun droom te bereiken.”  “Ja pap, kan het niet nog wat zweveriger. Wat bedoel je nou precies?”
Volgens mij begint deze uitleg bij de basis van iedereen die ondernemer is of wil worden.

Zorg voor een droom!
Elke ondernemer heeft een droom, het ultieme wat hij wil bereiken. Óm dat te bereiken heeft hij een hulpmiddel nodig: zijn bedrijf. Met dit bedrijf wil hij zichzelf persoonlijk verder ontwikkelen en heeft hij de wens om met veel passie en plezier een hoog rendement te scoren (ja je leest het goed: simpelweg geld verdienen). Verder vindt hij het van belang om een goede balans te vinden tussen werk en privé. De kwaliteit van leven staat hoog in het vaandel. Als deze zaken passen én gerealiseerd worden dan is zijn droom vervuld. Maar zo simpel werkt het vaak niet.

Is geld verdienen dan dé drijfveer voor een ondernemer. Eerlijk gezegd, ja! Niemand begint een eigen bedrijf zonder daar geld mee te willen verdienen. Ben ik het daar mee eens? Gedeeltelijk wel. Ondernemers zelf zullen zeggen dat dit niet zo is, totdat de tijden keren en men merkt dat de onderneming onder druk komt te staan.
Wanneer een ondernemer in zijn onderneming onvoldoende rendement behaald (hoeft niet persé een slecht rendement te zijn), gaat dat meestal ten koste van de persoonlijke ontwikkeling, motivatie, passie en plezier die hij zo nastreeft met als direct gevolg dat het er thuis ook niet gezelliger op wordt. Simpel gesteld maar een keihard feit. De vraag hoe het allemaal komt dat…. wordt vaak onbeantwoord gelaten. Schuld bekennen is immers moeilijk!

Waar ligt mijn meerwaarde?
Ik help ondernemers hun droom te bereiken. Helpen daar waar nodig. Klankborden en nadenken over strategie en visie. Waar sta je over een aantal jaren en wat wil je dan bereikt hebben? Kun je je droom ooit gaan vervullen op de manier waarop je nu bezig bent? Haal je het maximale uit jezelf en uit je onderneming? Heb je het idee dat er veel meer in zit maar kun je er de vinger niet achter krijgen. Weet je simpelweg niet hoe je het moet aanpakken. Met dit soort vraagstukken help ik graag.

Wat is het resultaat van mijn meerwaarde?
Motivatie, plezier en zelfvertrouwen (terug)brengen bij het ondernemen, ik laat ondernemers anders over hun bedrijf denken, ik interpreteer cijfers op heel andere wijze dan men gewend is, begrijpelijk en helder met een duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken, ik laat de onderneming anders organiseren met een hogere efficiency als gevolg (er blijft immers geld liggen!!) en het belangrijkste wellicht: ER KOMT ACTIE. Actie waar je al zó lang op zit te wachten. Niet alleen bij slecht presterende bedrijven maar ook bij florerende bedrijven.

DROMEN – DURVEN – DOEN = de basis van mijn dienstverlening.

Ondernemers zijn vaak angstig om zich kwetsbaar op te stellen. Daar heb je slechts jezelf en je naasten mee.
Ook zijn ondernemers niet gewend om geconfronteerd te worden. Confronteren doe ik graag en is een fantastisch hulpmiddel zolang het maar niet kwetsend wordt. Ik houd de spiegel voor. Dit wordt als kwestbaar maar zeer positief ervaren.

De uiteindelijke uitkomst is vaak boeiend. Ik heb al tientallen keren te horen gekregen: “Dat had ik al veel eerder moeten doen!”, “Had ik maar eerder gebeld!” en “Ik wis niet dat het zó ook kon!” etc.

Wat levert het op?
Probeer eerst eens te denken in opbrengsten en niet direct in kosten. Wat levert het op? Ik durf keihard te stellen dat ik oplever: geld, energie, zelfvertrouwen, plezier en motivatie. Wat wil je nog meer?
Ja, soms moet je nu eenmaal een aantal negatieve beslissingen nemen om ergens toe te komen, het zij zo. Laat je hierbij leiden.
Het is bewezen dat ruim 95% van de negatieve beslissingen die je neemt in je leven uiteindelijk goed uitpakken. Sterker nog de positieve beslissingen vallen uiteindelijk voor meer dan 70% tegen. Je hebt eigenlijk geen keuze!

‘Dromen-arts’?
Míjn klanten zijn ondernemers die hiervoor open durven te staan, zich kwetsbaar op willen stellen en door hebben dat er iets te halen valt. Alles in eigen belang. Ondernemers die vooruit willen en na willen denken over hun toekomst, samen met mij hun onderneming naar een hoger level willen brengen en hiermee uiteindelijk hun droom realiseren.

Weet je nog wat mijn dochter vroeg aan mij? “Wat doe je eigenlijk bij MB Advies, pap?” Ik heb geprobeerd het haar uit te leggen. “Misschien ben ik wel een soort van ‘dromen-arts’?” In elk geval weet zij nu voortaan feilloos uit te leggen waar haar vader zich mee bezig houdt??? “Snap je nu een beetje wat ik doe?”,  vroeg ik haar. Ze knikte bevestigend, maar droop met vragende ogen snel af…..