Teamwork makes Dreamwork!

Het ritme van de trommelaar
Het is inmiddels al weer ruim 2 weken geleden dat MB Advies samen met Groep5700 heeft deelgenomen aan de 2e editie van het Drakenbootfestival Helmond. Een fantastisch evenement.
Met 17 verschillende mannen en vrouwen een boot vullen en in zo’n kort mogelijke tijd een parcours afleggen op het water tegen alleen maar geduchte zakelijke tegenstanders. De eerste race was dramatisch. Iedereen deed maar wat en we roeiden als chaoten. Conclusie: dik verloren, teleurstelling.

Voor de 2e race zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben samen overlegd hoe we meer als team zouden kunnen gaan optrekken. Het moest anders. Minder snel roeien, gelijktijdig de peddel in het water, luisteren naar het ritme van de trommelaar. Hij was tenslotte de ‘leider’ van de boot. De 2e race ging stukken beter en iedereen had een voldaan gevoel. De overige races werden een groot succes en de saamhorigheid werd alsmaar groter. Met een diversiteit aan mensen het maximale presteren. Hoe mooi kan iets zijn?

Hoe komt het dan dat veel veranderingen die organisaties moeten ondergaan om succesvol te blijven of te worden niet lukken?
Dit heeft vaak te maken met het niet kunnen werken in teamverband. Ook weten teamleiders vaak niet hoe zij ‘het ritme moeten aangeven’.
Hoe krijg je mensen aan het denken in het teambelang? Hoe bereik je je doel met zo min mogelijk weerstand?

Teamidentiteit
Zorg dat je het gevoel krijgt om iets samen te doen. Zet je optimaal in en maak onderscheid in teamdoelen en persoonlijke doelen. En heb je dan als team je doel bereikt vier het dan, beloon jezelf. Spreek vooraf af wat deze beloning is en geniet van het moment als het zover is. Na onze roeiraces hebben we ons beloond door te zeggen dat we volgend jaar weer meedoen en we dronken er een lekkere borrel op!

Neem besluiten
Vaak gebeurt het dat iedereen bij zijn eigen standpunt wil blijven waardoor discussie volgt. Breng nieuwe elementen aan in een discussie en zorg dat je jezelf verplicht de besluiten uit te voeren. Hanteer hiervoor keiharde deadlines en durf elkaar aan te spreken bij het niet nakomen. Spreek ook vooraf met elkaar af dat je zó met elkaar wilt omgaan.

Goede communicatie is essentieel
Het gebeurt maar al te vaak dat iedereen door elkaar praat of dat er steevast mensen zijn die zwijgen. Dit deden wij ook voor en tijdens de 1e race. Niemand luisterde naar elkaar.
Niet luisteren naar elkaar maakt het extra lastig de verandering(en) te laten slagen. En als je ja zegt ga dan ook écht akkoord en kom er vooral bij de eerstvolgende meeting niet op terug.

Los conflicten op
Spanningen moeten worden uitgesproken. De expertise van de teamleider is hierbij van groot belang. Ga naast elkaar staan en niet tegenover elkaar.

Participeer
Voer je opdrachten daadwerkelijk uit, laat geen zaken liggen en stel niet uit. Kom afspraken na. Praten, maar niet doen, werkt 200% averechts. Wrijving, onvrede en negativiteit zijn het gevolg. Na onze 2e race concludeerden wij dat iedereen had gedaan wat was afgesproken. En het resultaat was er naar.

Wees creatief
Kom met frisse ideeën. Brainstorm met de benen op tafel. Denk out of the box. Doe eens gek, wees eens maf. Blijf niet hangen in dezelfde patronen die je al jarenlang gebruikt. Zorg dat je onverwachte gebeurtenissen aangrijpt als kans en niet als bedreiging.

Groepsdenken
Beoordeel samen of jouw idee ook past voor de héle groep, sterker nog, voor de héle organisatie. Vaak heeft jouw idee betrekking op jezelf. Leer ik-overstijgend denken. Durf ook positief kritisch naar elkaar te zijn. Zorg voor ambitieuze groepswaarden. Waar staan wij voor? Toen wij als groep na gingen denken over onze races bleek ineens dat we succes op meerdere fronten konden behalen.

Goed leiderschap is een must
Zorg dat je als leider stevig in je schoenen staat. Formuleer en communiceer een duidelijke visie. Wat wil je bereiken met je team? Wat heb je er voor over? Durf te delegeren daar waar nodig en overstijg uiteenlopende belangen van individuen. In ons geval was de trommelaar degene die het ritme moest aangeven. Hij communiceerde hierdoor zijn visie en wij volgenden simpelweg zijn advies.

Als MB Advies maken wij regelmatig trajecten mee waarbij de meest eenvoudige veranderingen worden belemmerd door gebrek aan teamwork. Men onderschat het belang van teamwork. Daarom begeleiden wij regelmatig teams en nemen bewust de rol van trommelaar (verandermanager) over waardoor zaken constructief en adequaat worden aangepakt. Soms confronterend maar wel to-the- point. Er ontstaat échte actie. De moeilijkheidsgraad van veranderen zit hem niet in het idee maar in de uitvoering. Doen wat je met elkaar afspreekt.
De kracht van veranderen is de zaken daadwerkelijk aan te pakken zonder het idee te hebben iets te gaan verliezen of kwijt te raken. Als team sta je hierbij altijd sterker! Wij helpen je daar bij! Met onze expertise wordt elk teamwork dreamwork!

Laat wat van je horen

*