De cultuur bepaalt je succes!

Kijk vooruit
Het afgelopen jaar heb ik weer veel nieuwe mensen mogen ontmoeten. Vaak ondernemers die mij om advies vragen. Altijd spannend zo’n eerste keer. Gezonde spanning. Maar ik hou van mensen met mooie ideeën en passie voor wat ze doen.
Toch komt het voor dat ik word gevraagd voor een opdracht en dat ik tijdens de kennismaking al aangeef dat ik niet kan of wil helpen. Een paar weken geleden overkwam me zo’n situatie.

Zoals iedere ondernemer hoort te weten, heeft ondernemen in eerste instantie niks met geld te maken. Ondernemen is verliefdheid, van niets iets maken, anderen stimuleren om in jouw ideeën te geloven, vertrouwen hebben in dat waar je goed in bent. En als dat lukt verdien je er mee, da’s mooi meegenomen!
Een moderne onderneming leiden is als het lopen op zo’n grote bal in het circus; in de verte blijven kijken naar de plek waar je heen wilt, terwijl je continue moet bijsturen om op het juiste pad te blijven. En als je stil komt te staan ga je op je bolus en dat doet verrekte pijn!

Hip zijn
Toch zijn er veel ondernemers die alleen maar voor het grote geld gaan. De lust tot werken wordt slechts gevoed door euro’s. Velen hiervan zullen binnen korte tijd weer genoodzaakt zijn te stoppen. Dat verzin ik niet, dat is bewezen. Het werkt niet meer als vroeger. Je moet afscheid nemen van traditioneel denken.
Om mee te gaan met de échte hipheid van ondernemen is het van belang om te beseffen dat ondernemen gaat om lifestyle, balans, inhoud en om het maken van een wezenlijke keuze. Het gevoel om te leven in plaats van geleefd te worden. Het gevoel om grip te blijven houden in een telkens veranderende wereld. We zitten immers midden in een ondernemersevolutie.

Werk samen
Je kunt het niet alleen, je hebt anderen nodig. Ik ben daarom ook groot fan van samenwerkingsverbanden en niet alleen omdat wij als kantoor niet zo groot zijn.
Ik werk al samen met fiscalisten, notarissen en specialisten, maar ook met collega adviseurs en andere mensen die ik gewoon interessant vind. Logisch toch, de meubelboulevard zit ook vol met branchegenoten. Ik volg nog steeds opleidingen om de moderne ‘technologieën’ van mijn vak te kunnen inzetten bij klanten. Ik wil mensen beter maken. Als mensen beter worden, worden bedrijven ook beter. Ik luister graag naar anderen en deel graag hun ervaringen. De verhalen die we elkaar vertellen zijn vaak boeiend en kunnen rechtstreeks worden toegepast in de praktijk.

Om ‘hip’ te willen ondernemen móet je iets veranderen en veranderingen gaan nooit vanzelf. Als je niet bewust bezig bent met je onderneming, en je weet de balans tussen gespannen en ontspannen niet te vinden, dan groeit jouw bedrijf niet verder dan een bedrijf zoals er al zoveel zijn, heel traditioneel. Veel uren maken, stressen, altijd druk op de ketel en alles, behalve je bedrijf, komt op de 2e plaats.
Wees daarom veel meer bezig met de bedrijfscultuur van je bedrijf en niet altijd alleen maar met de financiële strategie. Werk samen met mensen en zorg dat je met z’n allen plezier hebt in wat je doet. Kijk in de spiegel als het niet goed gaat en wees trots op je medewerkers als zaken wel goed gaan. Deel je succes!

En dan het nieuwe jaar wat er aan komt. Mijn bescheiden advies: bespreek de uitdagingen voor het nieuwe jaar met elkaar en bovenal: vier de behaalde successen, hoe klein dan ook!
Plezier, zowel zakelijk als privé, sociaal maatschappelijke inzet, ambitie, beter worden en dromen zijn de sleutelwoorden waar het in 2017 om moet gaan. Als je dat goed aanpakt ben je al heel ver en dan komt het geld vanzelf. Geld is immers slechts een uitkomst van alles wat je op een dag doet. Slechts het resultaat van gepaste inzet en passie.

Sta achter je keuze!
De potentiële klant met wie ik kennis maakte was eigenzinnig. Op zich niets mis mee. Ben ik ook! Hij had echter maar één doel voor ogen, tussen nu en een paar jaar financieel onafhankelijk zijn. Ik vroeg hem hoe hij dit wilde behalen en hoe zijn strategie er uit zag. Hij praatte en praatte, voornamelijk over zichzelf. Ik bespaar je de verdere uitleg… We kwamen al snel tot de conclusie dat wij niets voor elkaar konden betekenen. Ik dronk mijn koffie op en vertrok.
In de auto zette ik de radio keihard aan. ‘The only way is up’, zong de zangeres door de speakers. Ik gniffelde, zong keihard mee en werd blij van de juiste keuze die ik had gemaakt. Hoe tegenstrijdig ook.

Ik wens iedereen fijne feestdagen toe en een gelukkig 2017. Een jaar waarin balans vinden de meerwaarde moet brengen.

Laat wat van je horen

*