De (vakantie)tips van Steve!

DSC_6783 zwart-witMijn vorige column ging over dromen-durven-doen. Deze column heeft me veel reacties opgeleverd. Meerdere lezers hadden het verzoek om hier een vervolg aan te geven. Dat is best lastig totdat ik recentelijk de biografie van Steve Jobs las. Deze biografie zou eigenlijk verplichte literatuur moeten zijn voor elke ondernemer. Deze man heeft mij enorm geïnspireerd met zijn manier van denken over ondernemerschap maar ook over het met elkaar omgaan. Onderstaand de 12 tips van Steve ter inspiratie voor de vakantie en een bovendien passend bij mijn vorige column.

1. Beginners don’t have baggage!
Begin ergens onbevangen aan en kijk niet op tegen mensen met meer bagage. Zij zijn immers ook zo begonnen. Ga er gewoon voor.

2. Be what’s next!
Doe het anders dan een ander. Maak je onderscheidend. Geloof in jezelf, geloof in waar je voor staat en gaat, en laat je vooral niets aanpraten. Je moet gaan voor je eigen ding.

3. Don’t live someone else’s life!
Wees altijd jezelf en wil vooral niet op de ander lijken. Iedereen heeft onvolmaaktheden. Jij ook. We vragen heel vaak aan elkaar: “Alles goed?” In bijna 100% van de gevallen wordt er geantwoord “Ja hoor, alles prima”. Bullshit! Bij niemand is alles prima! We liegen elkaar gewoon keihard voor. Stel je kwetsbaar op en zeg hoe het écht met je gaat.

4. Think and act big!
Ga er écht voor, wat je ook doet! Maak je plan voor de toekomst, zowel zakelijk als privé en vraag je af waar je over een aantal jaren staat. Durf je droom te leven!

5. It’s better worth it!
Geniet van alles wat je doet. Ben je ondernemer en je doet iets wat je niet leuk vindt? Stop er accuut mee. Het leven is te kort om niet-leuke dingen te doen.

6. It’s not the money, it’s the impact!
Als je gaat voor geld is dat een lastige klus. Ga je voor impact, doe je dingen die je graag doet en sta je daarvoor, dan komt het geld vanzelf. Wees de winnaar van jezelf.

7. Make people great!
Je kunt alleen succesvol zijn als je anderen succesvol maakt. Dit is immers de sleutel tot succes. Als je als ondernemer een goede visie hebt en brengt deze niet over op je werknemers zul je nooit succes hebben. Maak andere mensen om je heen belangrijk.

8. Put your heart and soul into it!
Wees vol van alles wat je doet en leuk vindt. Deel dit met zoveel mogelijk mensen. Spreek je trots uit. Ga voorbij aan het typisch Nederlandse ‘eerst zien dan geloven’.

9. Talent is a huge multiplier!
Ontwikkel jezelf en je medewerkers. Zorg voor talent. Wees bewust van het feit dat je écht goed bent in wat je doet. Twijfel daar niet aan. Je weet van jezelf heel goed of je ergens de kantjes van af loopt. Daar heb je alleen jezelf en je naaste omgeving mee.

10. Pick your priorities carefully and say no!
Focus op je prioriteiten. Wed niet op te veel paarden tegelijk ook al zit het even tegen. Durf nee te zeggen. Het is zo heerlijk om af en toe gewoon te zeggen: “Nee ik heb andere plannen” of “nee ik wil gaan sporten om bij te tanken”.

11. You have nothing to lose!
Durf, durf, durf! Nee heb je, ja kun je krijgen. Steek je hoofd boven het maaiveld uit.

12. Stay hungry, stay foolish!
Zie de mogelijkheden die er liggen en zorg voor actie. Alleen willen, zeggen en het er over hebben schiet niet op. Alleen met actie kun je succesvol worden.

Steve Jobs een man naar mijn hart…….
Ik wens iedereen op voorhand een hele fijne zomervakantie toe. Geef de aandacht aan de mensen om je heen die je dierbaar zijn en ga straks uitgerust en vol inspiratie weer verder met de leuke, doelmatige maar bovenal mooie dingen waar je mee bezig bent.

Reacties

  1. harry Kuypers zegt:

    Zouden we allemaal winnaars zijn ?

Laat wat van je horen

*