De wereld van Utopia!

DSC_6767 zwart-witIk heb er zin in!
Wat heerlijk weer zo’n nieuw jaar. Ik ben net een klein kind dat aan het begin van het jaar in een nieuw schrift gaat schrijven. Ik heb een super opgeruimd en overzichtelijk kantoor om weer te beginnen aan een nieuw jaar. Ik heb zin in het jaar 2014 maar wat moeten we er van verwachten?

Van oudsher wenst men elkaar de eerste helft van januari altijd de allerbeste wensen toe voor het aankomende jaar. Tot wanneer dit formeel mag (men zegt Drie Koningen) zal mij worst zijn. Iedereen mag elkaar op elk moment van het jaar het beste toe wensen.

Maar wat bedoelen we dan precies met het gezegde: “De beste wensen voor het nieuwe jaar”. Natuurlijk wensen we elkaar geen ernstige ziektes toe, natuurlijk willen we dat niemand met zinloos geweld in aanraking komt, natuurlijk wensen we elkaar toe dat de financiële crisis maar snel verleden tijd mag zijn en natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je elkaar alle succes gunt. Maar we hebben het zelf niet voor het zeggen. Het is immers gewoon afwachten hoe de tijd verloopt.

Een andere wereld
Als we zouden willen dat al onze wensen daadwerkelijk waarheid worden kunnen we wellicht beter deelnemen aan het programma ‘Utopia’ van John de Mol. Een nieuwe samenleving creëren waarin we zelf de regels en wetten maken en waarin we opnieuw de normen en waarden vanaf het begin kunnen vaststellen.Utopia-in-four-movements-1-300x190
Misschien wel een wereld waarin er een regering gevormd wordt die terecht bezuinigd maar niet eerst bakken met geld over de balk smijt voor diverse mislukte projecten waar onvoldoende over is nagedacht.
Misschien wel een wereld waarin u als ondernemer zelf uw fiscale zaken kunt oplossen en er zorg voor kan dragen dat er geen enkele vorm van, welke crisis dan ook, ontstaat.
Een wereld waarvoor het voor elke ondernemer is toegestaan te ondernemen op de manier zoals hij of zij zou willen. Geen opgelegde regelgeving van de overheid die geen toevoeging kent. Geen probleem om een financiering verstrekt te krijgen omdat men van mening is dat er door banken niet meer aan het MKB wordt gedacht.

Een wereld waarin de zorg op een heel andere wijze word gereguleerd. Stoppen met veel te veel geld uitgeven aan overhead en management en dit geld gebruiken waarvoor het eigenlijk bedoeld is; namelijk voor de verzorgers die oudere mensen helpen in hun laatste fase van hun leven. Belangrijk hierbij is dat er dan ook veel minder een beroep hoeft worden gedaan op familieleden en vrienden die niet voldoende kaas hebben gegeten van het feit dat werken in de zorg nog steeds een roeping (lees: vak) is.
Een wereld waarin bepaald kan worden dat alle kinderen verplicht worden om te sporten of te bewegen waarbij een gezonde manier van leven bepalend is.
Een wereld waarin we er op sociaal maatschappelijk gebied veel meer uit kunnen halen dan dat we in onze huidige wereld doen.
Etc., etc……..

Een voldoende is niet voldoende
 Tja…….., de wereld die Utopia heet. Een wereld waarin ik uiteindelijk niet zou willen leven. Een wereld met een gebedsgenezeres, een jankende vent en een zwerver op blote voeten die praat als een prediker. Volgens mij is dat nog veel erger dan de situatie waarin we nu zitten. De samenstelling van deze mensen lijkt na één week al sterk op onze eigen wereld. Nee, Utopia gaat het voor mij niet worden, daar ben ik zeker van.

Nee, we moeten het zelf doen in onze eigen wereld. We moeten roeien met de riemen die we hebben en keihard knokken. Goed is niet goed genoeg. Als ik vroeger op school een 4 had voor wiskunde wilde ik hiervan een 6 maken. Het moest immers voldoende zijn. Maar waarom maakte ik van die 6 voor Engels geen 8? Dat geldt voor ons allemaal. Als het niet goed gaat met de onderneming moet het beter worden, we worden angstig. geniet2Maar als het wel goed gaat met de onderneming moeten we niet stil blijven zitten maar ook vooruitgang boeken. Dat geldt overigens voor het hele leven. Haal eruit wat er in zit voor jezelf. Durf te dromen en te wensen. Mijn nieuwe motto voor 2014 is in elk geval: ‘Geniet van elk moment want er is zooooveeel te beleven”. Ook ik wens jullie allemaal het allerbeste toe in 2014 (en verder) ;-P

Reacties

 1. Dag Martien,
  6 januari is voorbij maar ik wens je nog het allerbeste toe. Je weet ongetwijfeld ook wat Utopia betekent: denkbeeldige volmaakt gelukkige staat.
  Jij wil daar niet in leven maar dat kan ook niet, immers die ‘heilstaat’ bestaat slechts in je fantasie. Toch?

 2. Dag Martien,
  6 januari is voorbij maar ik wens je nog het allerbeste toe. Je weet ongetwijfeld ook wat Utopia betekent: denkbeeldige volmaakt gelukkige staat.
  Jij wil daar niet in leven maar dat kan ook niet, immers die ‘heilstaat’ bestaat slechts in je fantasie. Toch?

 3. Susan Verheij zegt:

  Martien, ik wens je oprecht een Utopia, maar dan wel zoals je ‘m zelf in gedachten hebt. Ik heb er nog geen minuut van gezien en dat wil ik graag zo houden, het is al kunst genoeg om je eigen leven vorm te geven. Jij doet dat met dit soort columns op frisse manier.

Laat wat van je horen

*