De ukkies tegen de reuzen!

DSC_6778-zwart-witDe vakantie zit er voor de meesten weer op. We mogen er weer fris en fruitig tegenaan.

In de eerste week van de schoolvakantie stond ik zo maar op mijn gemak te kijken naar een aantal schoolkinderen die tegen elkaar aan het voetballen waren. Het was een leuk spelletje 2 tegen 2. Het ene team bestond uit twee kleine blonde rakkers (‘de ukkies’) en het andere team waren fysiek veel grotere jongens (‘de reuzen’). Ik denk wel dat ze van dezelfde leeftijd waren gezien hun taalgebruik?!

De ukkies werden door hun geringe fysieke gestel al snel op achterstand gezet, ik kreeg bijna medelijden…..

En terwijl ik daar stond bedacht ik me dat sporten en ondernemen toch wel heel veel raakvlakken met elkaar hebben……

Als je te behouden speelt zoals de ukkies in de beginfase deden en je speelt alleen maar om niet te verliezen zal je ook nooit winnen.
Ook bij ondernemen moet je vol voor de winst gaan, alleen dan behaal je succes. Cruyff zei toch niet voor niets dat aanvallen de beste verdediging is?

Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen de ukkies beter in de wedstrijd en de adrenaline stroomde uit hun poriën. De wil om te winnen was inmiddels groot geworden en zelfs de techniek werd beter, wat resulteerde in het maken van goals. Ook als ondernemer moet je je focussen op de zaken waar je goed in bent maar dat lukt nooit zonder maximale inspanning.

Wat verder opviel is dat de loopacties van de ukkies steeds beter werden. De behendigheid met hun kleine snelle beentjes werd de reuzen te gortig. Ze waren hun positionering helemaal kwijt. Ze stonden steeds vaker verkeerd opgesteld en raakten uiteindelijk geen bal meer. Bij ondernemen is positie innemen ook van groot belang. Durf je positie in te nemen daar waar het impact heeft.

De beweeglijkheid en behendigheid van de ukkies was fantastisch om te zien. Ik stond werkelijk te genieten en de tijd vloog om. De reuzen werden moe en konden het steeds hoger wordende tempo niet bijbenen. Ook jij als ondernemer zal je onderneming in beweging moeten houden, up-to-date blijven, je klanten, je ontwikkeling en je business volgen.

Sporten draait eigenlijk alleen maar om focussen op datgene wat je winst kan brengen. Is dit bij ondernemen anders dan? Het is toch vanzelfsprekend dat alles tegelijk doen geen succes brengt!

De reuzen werden mentaal helemaal van het veld gespeeld. Vooraf een grote mond en uiteindelijk met 8-3 het deksel op hun grote reuzenneuzen krijgen. De mentale kracht is veel belangrijker dan de fysieke kracht. De concentratie, focus en doorzettingsvermogen om te willen winnen is voor ondernemers minstens zo belangrijk als voor een sporter.

In het begin van het partijtje waren de ukkies bang voor die grote reuzen. Ze waren meer bezig met de tegenstander dan met zichzelf wat resulteerde in een snelle achterstand. Pas op het moment dat de ukkies geloof kregen in hun eigen kracht, snelheid, behendigheid en loopacties kwam het succes. Als je als ondernemer gaat letten op je concurrenten en je niet meer met je eigen business bezig houdt gaat dit ten koste van je eigen kwaliteit van ondernemen.

Ik kijk niet naar concurrenten, of ze nu groot of klein zijn. Ik probeer me te focussen op mijn eigen business, datgene waarvan ik vind dat ik goed in ben. Ik weet immers dat ik bij veel ondernemers van meerwaarde ben. Ik probeer me steeds weer te verbijzonderen met mijn manier van dienstverlening. Die dienstverlening waar ik voor de volle 100% achter sta. Ik laat me door geen enkele reus aan de kant zetten! Misschien ben ik ook maar een ukkie! ;-P

 

 

Reacties

  1. Susan Verheij zegt:

    Heerlijk helder Martien. Die vlieger van kleintjes tegen de groten gaat niet altijd op, want groten hebben andere krachten maar je link met hen en het besef dat je een ukkie bent, maar daardoor niet minder, is treffend.

  2. Anke Kuijpers / ABN AMRO zegt:

    Leuk geschreven en op verschillende vlakken zeker waar!

Laat wat van je horen

*